20 Mart 2013 Çarşamba

Fiberalizm

Günümüzde her şey büyük bir hızla değişirken ideolojiler de değişti.
Sosyalizm, milliyetçilik, islamcılık vs. ne kadar birbirine girdi fark ettiniz mi?
Liberalizm ne kadar yozlaştı mesela.
Kimin ne olduğunu anlayamaz olduk. Toplumsal dinamikleri eksenleyen ana etmen son 2 yüzyılda ne kadar çok ve hızlı değişti değil mi?
Dinler mesela. Ne kadar işlevsizleşti.
Sonra gelsin 2 kutuplu dünya. Sovyetler vs ABD.
Uzaya mı gitsek, nükleer mi yapsak falan derken aldı yürüdü soğuk savaş. Birbirinden nefret eden 2 coğrafya ve koca bir duvar.
1989. Berlin Duvarı artık yok.
İki kutup birden, birbiri içinde eridi. Sonra da maçı para kazandı. Hangi millet ya da din olduğu hiç önemsenmeden iki kutuplu dünyayı başka bir iki kutuplu dünyaya evriltti. Zenginler ve fakirler.
ABD'li zenginler, Rus zenginler, Arap zenginler derken her renkten, her tattan zenginimiz oldu.
E tabi eksenin merkezine para gelince devletlerin yönetim merkezine de para gelip sorgusuz sualsiz oturuverdi.
Dinler, ideolojiler falan da sadece para akış ve kontrolünü sağlamak için legalleştirme araçları oldu.
Ben hiçbir bağlayıcı yapıyı sevmem. O nedenle bu geçişlerin hiçbiri benim için iyi değil. Ancak tarih bize şunu öğretti bence, bir olgu gidince yerine ne geldiği hayati öneme sahiptir.
Askeri vesayet gidince, gelen sivil vesayet gibi mesela. Adı, sanı, dili ne olursa olsun unutmayın ki baskı baskıdır ve her türlü baskı boktandır.
21. yüzyılda da bu baskıya sadece klavyeleri başında karşı çıkabilen insanlar oluverdik. Ne güzel değil mi?
Sloganımı söylüyorum, hazır olun.
YAŞASIN ZUCKERBERG, YAŞASIN STEVE JOBS, YAŞASIN FİBERALİZM!!

1 yorum:

  1. Fiberalizm tümüyle iyi olmadığı gibi tümüyle kötü de değildir. Her kim için veya hangi 'ideoloji' için olursa olsun ister kötü, ister iyi olsun bugün sadece fiberalizm ile 'başlatılmış' ayaklanmalar var. Fiberalizm bir bakıma ulusların/ümmetlerin artık lidere olan isteklerini, gerekliliklerini en aza indirmektedir. Elbette ki önünde fiber olan hiçbir şey eksinin bağlılıklarını bir ayaklanmanın ve dayanışmanın tüm gerekliliklerini sağlamaz ama bir başlangıç olabilir.

    Diğer taraftan bakarsak, fiberalizm tümüyle egemen güçlerin tam anlamıyla toplumların gazlarını almak için kullanılan en önemli araçlardan birisidir.

    Dolayısıyla dünyadaki tüm teknolojilerin ve üretilen her şeyin kötü kullanımı mevcutsa, iyi kullanımı da mevcut. Değişim kaçınılmazsa, değişim içerisindeki yerimizi almak gerek. Çünkü eskiye olan özlemi bile gün gelecek yenilik içerisinde savunabileceğiz...

    YanıtlaSil