16 Ekim 2011 Pazar

ÇEVRE KULÜP VE TOPLULUKLARI ÇALIŞTAYI

ÇEVRE KULÜP VE TOPLULUKLARI ÇALIŞTAYI DEKLARASYONU

            ‘’Çevre’’ kavramının bugüne kadar çokça tanımlaması yapılmıştır. Bu tanımlardan hemen hepsi doğru olmakla birlikte bu; birden fazla doğru tanım durumu bizi önemli bir gerçekle de karşılaştırıyor. ‘’Çevre’’ kavramı, tek bir tanıma sığmayacak kadar mühim ve etkilidir. Her disiplin kendine ait bir çevre algısı oluşturmuştur. Bilhassa endüstri kuruluşları için bazen bir mezarlık, bazen bir maden; insanlar için ise hem hayat kaynağı hem de çöplük görevini üstlenmiştir. Ancak; bir nokta sürekli gözden kaçırılmış ve bu gözden kaçırılan nokta kocaman bir felaket olarak günümüze gelmiştir.
            Esasen yapılması gereken ‘’çevre’’ kavramının bilimsel ve gerçekçi tanımına saygı göstererek, onun disiplinlerin çıkarlarına göre disiplinler arası değişim gösteren bir olgu değil, tüm disiplinler tarafından saygı görmesi ve korunması gereken bir gerçeklik olduğunun altını çizebilmektir. Bu cümle, her ne kadar oldukça basit görünse de belki de onlarca yıldır, binlerce kişi tarafından uğruna mücadele edilen şeyin özetidir. Bahsedilen amaç gerçekleştiğinde insanlar çevrenin önemini anlamakla kalmayıp içselleştirmiş olacaktır. Bir insana servet karşılığında gözlerini almayı teklif etseniz vereceği cevap nasıl hayır ise para karşılığı ya da ufak çıkarlar için çevrenin talan edilmesine ya da buna göz yumulmasına da vereceği cevap hayır olacaktır. Çünkü bu durumda insanlar ‘’çevre’’nin hayatın bir etmeni değil , bir bileşeni olduğunu anlayacaktır.
            Önemli olan husus bu gerçekliğin insnalara ulaştırılmasıdır. Bu noktada yöntemler devreye girer. Günümüze kadar birçok yöntem denenmiş ve her yöntem kendince belli ölçüde başarılı olmuştur. Bizim yapmak istediğimiz de yapabileceğimizin en iyisini yaparak,  kendi potansiyelimizi kinetiğe çevirerek çevreye katkıda bulunmak. Bizler üniversitelerin çevre kulüp ve topluluklarıyız.
            Üniversitelerin bünyesinde kurulan çevre kulüp ve topluluklarının esas görevi çevre bilincine sahip üniversite öğrencilerini bünyesinde en aktif şekilde bulundurup, örgütlülüğün gücüyle etkin çalışmalara imza atmak. Tabii bu noktada yöntem devreye girer. Bizler çevresel konularda oluşturulacak olan hareket planlarında çevreyi, bir ideolojik uzantı da ya da parasal değer bazında değil ; bilimsel bazda ele alarak projeler geliştirilmesinin gerekliliğine inanıyoruz. Bu bağlamda farkındalık yaratma amacını temel alarak yapılacak çalışmaların öneminin de farkındayız. Ancak şöyle bir gerçek var ki çevre sorunları yerel özellik gösterdiği durumlarda dahil etkileri geneli kapsadığından dolayı çevresel hareketlerin de yerelde kalma lüksü bulunmamaktadır. Dolayısıyla üniversitelerin çevre kulüp ve toplulukları bazında kurulacak bir platform çevresel çalışmalara ivme ve yeni bir karakter kazandıracaktır. Bu inançla çıktığımız yolda Ege Üniversitesi’nde gerçekleşen Çevre Kulüp ve Toplulukları Çalıştayı dahilinde aşağıda belirtilen kulüp ve toplulukların katılımıyla Çevre Kulüp ve Toplulukları Platformu’nun kurulmasına karar verilmiştir.



Katılımcılar :
Atatürk Üniversitesi/ Erzurum
Celal Bayar Üniversitesi/  Manisa
Ege Üniversitesi/ İzmir
Fırat Üniversitesi/ Elazığ
İstanbul Teknik Üniversitesi/ İstanbul
Topluluğun İlkeleri Şu Şekilde Belirlenmiştir
İlke 1: Platforma katılan her bağımsız çevre kulüp ve topluluğu eşit haklara sahiptir.
İlke 2: STK’larla bağı olan kulüp ve topluluklar platforma dahil olamaz.
İlke 3: Platform dahilinde kullanılacak sponsor şirketlerin ortak irade ile kabul edilmesi gerekmektedir.
İlke 4: Platform dahilindeki kulüp ve topluluklar platformdan bağımsız çalışmalarında özerk politika izleyebilirler.
İlke 5: Yeni kulüp ve topluluk alımında en fazla iki red oy geldiğinde topluluk kabul edilir.****
İlke 6: Platform ilkeleriyle uyuşmayan kulüp ve toplulukların durumu ortak irade (oy birliği) ile değerlendirilir ve oy birliği durumunda yaptırım uygulanır.
İlke 7: Platform politikalarının değerlendirilip belirlenmesi her sene başında düzenlenecek çalıştayda yapılır.
İlke 8: Çalıştay ve sempozyumu düzenleyecek olan üniversiteler, çalıştay ve sempozyumun son günlerinde belirlenir.
İlke 9: Süreç içinde platforma dahil olan kulüp ve topluluklar bir sonraki çalıştaya kadar aday üye kabul edilirler.
     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder