7 Nisan 2013 Pazar

Fiberalizm'in İdeolojiler Üstü Yaklaşımının Toplum Normlarına Subjektif Etkileri (Fiberalizmin Salaklığı)

Daha önceki bir yazımda sizlere fiberalizm'den bahsetmiştim. Şimdi bu mevzuyu müsadenizle biraz derinleştirmek istiyorum. Deniz seviyesindeki hayatlarımızdan yaklaşık bir 10 cm derine insek bile kârda sayılırız ne de olsa.
Yakın zamanda, hala sürmekte olan fiberalist bir eylem başladı. TC eylemi. Bazı vatansever dostlarımız sosyal medyadaki isimlerinin başına TC ibaresini koyarak protest bir tavır sergilemekte ve ülkenin bölünmez bütünlüğüne yüksek katkıda bulunmaktalar.
Bazı cemaatçi dostlarımız bir otobüs içerisinde toplaşıp bir yerden bir yere gitmekteyken önderleri eşliğinde "Cav Bella Mücahit Version" yaparak islami yaklaşımın sol motfilere de işlediğini ve sol literatür üzerinde de bu şekilde bir üstünlük kurabileceklerini deklare ettiler.
Sosyalist bazı dostlarım şu sıralar suskun ancak vakti zamanında onların da yediği bir kaç haltı yakın zamanda sizlere aktarabilirim. "Bkz: Chavez ve Kaddafi öldüğünde verilen tepkilerden küçük bir derleme."
Bu örneklemeler koskocaman bir okyanusun küçücük dalgaları. Bu gibi örneklerin her biriyle her gün defalarca kere karşılaşır olduk. Kısacası, artık işler böyle yürüyor.
İdeolojiler vardır, bu ideolojiler aynı dinlerin mezheplere ayrılması gibi fraksiyonlarına ayrılırlar. Çok çeşitli fıkıh ve tefsirlerden sonra da ayrışmalar kuvvetlenir ve ortaya kimisi aynı bokun laciverti ancak bir çoğu da değişik kafalara sahip uzantılar çıkar.
Bir de ideolojik olmayan toplu fikirsel hareketler vardır.Muhafazakarlık mesela. Bir insanın freudal tepkileri gibi toplumların da tarihsel geçmişlerinde bulunan her türlü gariplik de dahil olmak üzere fikir ve deneyimlerinin şahlanması üzerine kurulu olan bir çeşit refleksif trip.
Şimdi temeli var ya da yok, bu saydığım yolların her birinin bir omurgası vardır (dönemsel olarak da olsa). Bu omurga yer yer yamulsa da genelde tanımlanabilir birer mekanizmadır ve bu şemsiyeler altına girmek çoğunlukla zor bir sürece müteakiben gerçekleşir. Gerçekleşiyordu en azından. Günümüzde ise bu faaliyet Facebook - Kişisel Ayarlar - Siyasal Görüş sekmesi sayesinde yaklaşık 5 dakikada yapılabiliyor.
Tabii bu sosyal medya denen meret, insanlara kendini ifade etme fırsatı verdiği gibi başkalarının senin hakkında yaklaşık 3 dakikada, sayfalarca yazılabilecek kadar data toplamasına yardımcı oluyor. Yani sen artık, orada yazdığın kimliklerine bürünmüş oluyorsun. Bu da demektir ki sen o görüşleri temsil eder hale geliyorsun.
Sonra bu kimliklere bürünmüş halde sosyal medyanın güncesine karışıyorsun. Olaylar, yorumlar, yazılar, beğeniler, paylaşımlar, kampanyalar vs. Olay, sosyal medyadan öğrenilir. Sonra da yorum ve paylaşımlara göre bir görüş oturtulur. Beğenilere göre olayın popülerliği ölçülerek konu ile ilgili kampanyalara dahil olunur. Tabii bunların hepsi sosyal medyada olur ve döngü bu şekilde devam eder. Her ideoloji ve akım bu fiberalist yaklaşımdan nasibini alır. Birçoğu saçma sapan ve hiçbir işe yaramayan bu tt ya da bilmem ne için 1.000.000 beğeni gibi kampanyaların iticiliği ve boşluğu yüzünden kampanya dahilindeki hakim sosyal medya ideologlarının temsil ettiği ideoloji ya da akım antipati sahibi hale gelir ve komikleşir. İşte Fiberalizm tam olarak budur.
VİVA FİBERALİSM, VİVA ZUCKERBERG!!!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder