21 Kasım 2010 Pazar

ne yapmalı?

            eğer insanların öncelikli ihtiyaçlarına düzgün şekilde cevap verirseniz olayın arka planına bakmaksızın sizi desteklerler.
           ben kütüphane seven insanım. her yer kitap , sessizlik , huzur bunlar güzel şeyler. şu da bir gerçek ki bizim  memlekete kütüphane olayı hala tam yerleşememiş durumda. orta okuldayken de kütüphaneye gidiyordum. o zaman bizim pendikte 1 tane kütüphane vardı. daha doğrusu var olan şeyin adının kütüphane olduğu düşünülüyordu. aradığını bulamazsın. kimse yardımcı olmaz. zaten 1 kişi çalışıyor o da mezardan izin alıp mesaiye geliyor sanki. 
          o zamanlar hep şunu duyardım : eskiden sokaklar leş gibiydi belediyede bir iş yaptırmak ölümdü bu adamlar götürüyo falan ama(ki bu bakış açısı da tabi ki etik değil bence) artık en azından çöpümüz alınıyo işimiz görülüyor. belediyeciliği biliyor bunlar.
          aradan uzun zaman geçti. şimdi şunları duyuyorum : eskiden ssklar ne çileydi yahu tedavi bir yana it gibi davranıyorlardı adamlar çalıyor ediyor ama bunların önüne geçtiler arkadaş. eskiden bir fatura yatırmak için ömrümün yarısı gidiyordu sanki , çalışanlardan gördüğüm kötü muamele de cabası tamam adamlar gerici üstelik memleketi pazarlıyorlar ama bitirdiler artık bunları çalışıyorlar abi. 
          sene 2010. şu anda pendik kemal tahir kütüphanesindeyim. localar var üniversite öğrencileri çalışsın diye. alt katta kocaman. binlerce kitap var üstelik öyle tek taraflı falan da değil. said-i nursiden tutun nazım hikmete uzanan geniş bir yelpaze. bunu yapanların ve burada çalışanların sosyal demokrat , çok özgürlükçü insanlar falan olmadıklarını bizzat biliyorum. ama bunun yapılması gerektiğini biliyorlardı ve yaptılar. ben sadece iyi ki burayı yapmışlar diyorum ama biliyorum ki bir sürü insan şunu söylüyor : adamlar çalıyo çırpıyo tamam ama baksana abi fıstık gibi kütüphane yaptılar.
         bu adamların avantajı insanların kalbine nasıl dokunulacağını bilmeleri. çünkü bizim insanalrımız kalbine dokunulduğu anda beyinlerini rölantiye alıp o dokunan kişiye hayır duaları okumaya başlarlar. hırsızlık gibi dünyanın en aşağılık sıfatı bile birden arka plana itilir. bu elbetteki toplumsal cehalet ve sinmişliğin göstergesidir nitekim benim de desteklediğim sol kesim bu güne kadar lordlar kamarasında siyaset yapar tavırlarını acı şekilde 60 yıldır iktidar olamamakla ödemişlerdir. artık bir değişimden bahsediliyor umarım bu gerçekleşir. çok fazla şeye gerek yok sadece insanların öncelikli ihtiyaçlarını belirleyip bunlara çözüm getireceklerini halkın diliyle anlatırlarsa umut ediyorum ki yakın zamanda çalmayan , gerici olmayan ve aynen şimdikiler gibi çalışan bir yönetime sahip olabiliriz. 
          not : tabi bu noktada çalmayacaklarına inanmak istiyor , bu yüzden inanıyor ve bu düşünceyi temel alarak son cümleyi yazmış bulunuyorum. 
          
           

5 yorum:

  1. 60 yildir iktidar olamayan? ne zaman iktidar olmus sol benim bilmedigim?

    YanıtlaSil
  2. inönü chpsini sol kabul ederek yazdım onu yani msp , sp , akpye göre çok daha solda olduğundan ve inönü kendisi biz ortanın solundayız dediğinden öyle kabul ettim. bir de tabi ki inönünün devletçi politikasını genl itibarıyle sevmişimdir.

    YanıtlaSil
  3. ortanin solu kavramin 68lerin gelmesiyle beraber inonu ve ecevit tarafindan ele elinmis bir teoridir. ve o zamanki inonu iktidari zamaninda sol sag kavramlarinin olup olmadigi tartisilir. devletci yapi ise zamanin sartlarindan (29 buhrani ve 2. dunya savasi) kaynaklanan ilkedir. yoksa cumhuriyet devrimi gerceklestirilirken iktisat kongresinde kabul edilen yollardan biri kapitalist sistemdir ki meclisin catisinin sabanci tarafindan yapilmasi buna en guzel ornektir. ha zamanin sartlari onu mu gerektirirdi bilmem ama sol demek guc. cunku yanibasinda sovyetler gibi sosyalizmin kalesi bir ulke varken bu yorumu yapamayiz

    YanıtlaSil
  4. 68 döneminde inönü ecevit tarafından ele alınmamış inönü tarafından çıkartılıp ecevit tarafından da sahiplenilmiştir ayrıca o inönü 20 sene önce de aynı inönüdür. menderes geldiğinde serbest piyasa ekonomisine geçmiştir bu da devletçi politikanın bir seçim olduğunu gösterir. sovyetler konusunda haklısın lakin dünyada hiçbir ülke 30 senede 2 rejim değişikliğini kaldıramaz yani istese de yapamazdı bunu nitekim menderesin parti kurmasına sebep olan yani inönünün sonunu getiren şeyin de uygulamaya çalıştığı toprak kanunu olduğunu unutmamak gerekir.

    YanıtlaSil
  5. demeye cabaladigim sol olmadi hic bir zaman. orta solu kavrami inonu iktidarindan cok sonra cikmistir. devletci politikalarin neden uygulandigi o zamanki dunya duzenine bakilarak yapilirsa daha saglikli olur. ilk ekonomik kalkinma plani 29 dan sonra olmustur. menderes de 2. dunya savasindan sonra gelmistir ki zaten abd nin gudumunde liberal politikalar baslamisti. neyse lafi uzatmanin alemi yok. anlatmak istedigim turkiyede hicbir zaman sol olmadi. sosyal demokratlar her zaman sag ekolden gelir. sosyal demokrasi tarihinde sosyalistleri her zaman arkadan vuranlar bunlardir. sol zaten secimle degil devrimle gelir.

    YanıtlaSil