9 Ekim 2010 Cumartesi

öyle şeyler

kimse mükemmel değildir çünkü mükemmel yoktur. çoğunluğun anladığı şekilde mükemmeliyet genel ya da belirli bir hususta her niteliğe en yüksek ölçüde sahip olmaktır nitekim bu doğanın kanunlarına aykırıdır. insanlar iyi kötü doğru yanlış güzel çirkin on yüz bin milyon tane parametrenin kesişmesinden ortaya çıkarlar. sonra bu parametrelerden nitelik olarak en çok örtüşenleri sınıflandırılırlar. sınıflanfırma sonunda elimize analizleri kolaylaştıracak birkaç veri gelir. örnek : güzel , çirkin , kaba , yavşak... sonra bu başlıklar incelenir. başlıkların altındaki parametreler nicelik açısından değerlendirilir. nicelik açısından toplumsal ya da kabul edilmiş ortalamanın üzerindeyse o yafta ona yapıştırılır.
örnek diyalog:
AHMET : mehmet sence ben nasıl bir insanım?
MEHMET : abi alınmak yok ama.
AHMET : yok canım neden alınayım bilimsel bir gerçeklik bu.
MEHMET : bilimsel olarak tam bir orospu çocuğusun abi.
AHMET : çok teşekkür ederim.
şimdi bu diyaloğa bakınca belli ki birşey garip. aslında garip değil eksik. bu parametreler illa sadece bir başlık altına girmek zorunda değil. nasıl mı? şu şekilde: insanı insan yapan asıl özellikler bu özellikler arası köprüleri oluşturan geçiş parametreleridir. bu parametreler sürekli değişkenlik gösterebilir işte bu değişimin yoğunluğu kişilik gelişimidir. dolayısıyla kimse belirli bir sıfat içinde değerlendirilemez. insanlar iyi ya da kötü değildir , iyi ya da kötü şeyler yaparlar.
 örnek diyalog :
AHMET : mehmet sence ben nasıl bir insanım ?
MEHMET : abi alınmak yok ama.
AHMET : yok canım neden alınayım insani bir gerçeklik bu.
MEHMET : arasıra çok orospu çocukluğu yapıyosun ama bu seni insani olarak orospu çocuğu yapmaz abi.
AHMET : çok teşekkür ederim.

öpüldünüz.

2 yorum:

  1. aslında, insan tüm kusurlarından arındığındığında geriye mükemmelliği kalır. fakat o artık bir insan değil, tanrısal varlık gibi bişey olur. bu yüzden mükemmel insan yok.
    insan, kusurları ve mükemmelliği ile birbirini tamamlayan bir varlık.
    "sürekli yaptığımız neyse biz de oyuz. o halde mükemmellik bir eylem değil, bir alışkanlıktır."
    Aristo.
    aristo'dan yola çıkarsak, sürekli orospu çocukluğu yapan ahmet, aslında bir orospu çocuğudur. ama ahmeti bir insan olarak kabul ettiğimize göre kendisinden eli yüzü düzgün işler yapmasını da bekleyebiliriz. tabii, orospu çocukluğu yapmadığı zamanlarda...

    YanıtlaSil
  2. of bildiğin yorum yazıdan güzel olmuş

    YanıtlaSil