23 Nisan 2013 Salı

Olmayandan Sergi

Bugün Balıkesir'deydim. Gerekli ziyaretleri yapmak üzere Burhaniye'den Gömeç'e geçerken, bugün orada pazar kurulduğunu fark ettik. Dedik ki bakalım, gezelim, 1-2 birşey alalım. Neyse indik arabadan, karşımızda gazete bayii. Ön tarafa dergileri dizmişler. Bir tanesi gözüme kafa attı : DEVE. "Hatır gönül dergisi mottosuyla   yayınlanıyor. Fiyatı da 5 lira. OT dergisinin refikası olduğundan mütevellit bir süredir aramakta ancak bulamamaktaydım. Anlamsız bir anda çıktı karşıma. Ben de aldım.
İçinde onlarca insanın katkısı var. Yazısı demiyorum çünkü bazıları söyleşiyle, bazıları çizimlerle destek olmuş. Ben de sayfalarda dolaşırken Ahmet Güneştekin ile Yaşar Kemal'in resim çizerken bir fotoğrafına denk geldim. Baya bildiğiniz 2 sayfalık bir metin de var ve başlığı, özgürlük. Ben de normal bir özgürlük yazısı olarak düşündüm ve resim olayının tamamen tiyatral olarak kurgulandığını tahmin ettim ancak düşüncem tamamen yanlışmış.
Yaşar Kemal, Ahmet Güneştekin'in Şişhane'deki atölyesinde Ahmet Güneştekin'le birlikte özgürlüğün resmini çizmeye koyulmuş. Fotoğraflara bakınca da ikisinin de ciddi ciddi bu resim için uğraşmış oldukları belli oluyor. Denizde giden bir tekne çizmişler. Tekne ve deniz imgeleri Yaşar Kemal'in okuyucuları için çok yabancı değil. Çıplak Deniz Çıplak Ada, Karıncanın Su İçtiği, Fırat Suyu Kan Akıyor Baksana gibi kitapları hatırlayanlar zaten mevzuyu anladılar. Neyse.
Bunu Rahmi Koç yapsaydı eğer üzerine muhtemelen 3 dakika bile düşünmezdim ancak bunu yapan kişinin Yaşar Kemal olması olayı anlamlı kılıyor. Metni yazan kişi Yaşar Kemal'in bunu çizmesiyle alakalı olarak özetle şöyle bir tanı koymuş; O'na bunu çizdiren şey Çukurova'da büyümesi. Suya, denize çektiği özlem. Yani aslında yaşamının önemli bir bölümünde olmayan bir imgeyi özgürlük gibi muhteşem bir kavramı tanımlamada kullanıyor.
Sonra biraz düşündüm. Neden en güzel özgürlük türküleri tutsak halklardan çıkar? En güzel barış yazıları nasıl savaşan uluslar tarafından yazılır? Sizin de aklınıza geldiği üzere babanız böyle kek yapmayı nereden öğrendi?
Bunları düşündüm işte yazıyı okurken.
Sonuç olarak güzel şeyler. Bu dergiden de bir adet edinin derim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder